W ostatnich latach koncepcja cateringu stała się bardzo popularna zarówno w Europie Zachodniej, jak iw Polsce. Popularność tej koncepcji wynika nie tylko z rosnącej popularności zdrowego stylu życia, ale także z chęci zaoszczędzenia czasu na gotowaniu, stylu życia, który zmusza ludzi do ciągłego bycia w ruchu. Nie ma wątpliwości, że jest to opcja warta rozważenia, czy to dla sportowców i osób dbających o swoją sylwetkę, czy też dla tych, którzy na co dzień są tak zabiegani, że nie mają czasu na gotowanie.
Niewątpliwie catering ma wiele zalet, jednak na wstępie konieczne jest ustalenie, jaki jest cel usługowy tego typu firmy. Większość firm działających w branży ujednoliciła swoje modele biznesowe i korzystanie z innej firmy będzie wyglądało podobnie. Klienci, którzy przyjdą do takiego lokalu, początkowo wybiorą konkretną opcję z menu konkretnej firmy cateringowej. Klient wybiera styl jedzenia, który zostanie mu dostarczony, a także ilość i objętość posiłków. Dużym atutem tego typu usług jest Catering oferujący szeroki wybór różnego rodzaju diet. Klienci mogą wybierać spośród wielu popularnych diet. Mogą to być diety zbilansowane, oparte na przeciętnej żywności, z której korzysta większość ludzi, lub dokładniej dobrane diety, takie jak wegetariańska lub wegańska. Wiele firm cateringowych specjalizuje się również w dietach zaawansowanych, które w ostatnich latach stały się bardzo popularne i często polecane przez lekarzy. Mogą to być sugestie dotyczące:
- Dieta śródziemnomorska – oparta na warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, orzechach, oliwie z oliwek i ziołach.
- Dieta paleolityczna – dieta wzorowana na diecie sprzed setek tysięcy lat, mięso i rzeczy, które najpierw wyrosły z ziemi.
- Dieta surowa – Dieta oparta na surowych, nieprzetworzonych produktach.
Jak widać, dietetyczne posiłki potrafią być bardzo nowatorskie. Dodatkowo wiele firm oferuje diety dostosowane do wytycznych medycznych. Na przykład mogą to być diety niskowęglowodanowe, zbilansowane lub wysokotłuszczowe. Firmy cateringowe oferują również diety wolne od niektórych produktów uczulających, takich jak gluten czy laktoza. Możliwość doboru konkretnej diety z taką precyzją to jedna z największych zalet korzystania z takiej firmy. Jest to szczególnie ważne dla osób, które chcą przejść na określony rodzaj żywienia, ale nie są jeszcze wystarczająco silne, aby samodzielnie przygotowywać posiłki i przestrzegać wszystkich zasad, które dotyczą określonego rodzaju żywienia. Zamawiając pakiet dietetyczny wystarczy zaufać wykwalifikowanym specjalistom.
Jakość i świeżość produktów
Kolejną zaletą cateringu dietetycznego jest to, że firmy te na bieżąco przygotowują posiłki. Oznacza to, że cała żywność używana do przygotowywania posiłków jest świeża. Ma to niezwykle ważne implikacje dla zdrowia ludzkiego, ale ma również implikacje praktyczne. Wybierając Posiłki Dietetyczne możesz mieć gotowe posiłki z dostawą bezpośrednio do domu, a oprócz tego, że nie musisz ich przygotowywać w kuchni, oszczędzasz mnóstwo czasu na zakupach. Osoby, które dbają o zdrowy tryb życia i zwracają należytą uwagę do jakości kupowanej żywności z pewnością docenią to, że nie muszą chodzić do Mnóstwa straganów ze świeżą żywnością ekologiczną w różnych sklepach i na bazarach. Zajmuje to dużo czasu, a jeśli chodzi o catering, wszystkim zajmują się firmy zewnętrzne. Firmy te dbają o swoich klientów, a ich posiłki przygotowywane są z najświeższych produktów pochodzących ze sprawdzonych źródeł.
Catering, czyli gotowe dania z dostawą prosto pod Twoje drzwi
Ten rodzaj usługi jest przeznaczony nie tylko dla osób aktywnych lub bardzo dbających o zdrowie, ale także dla tych, którzy po prostu nie mają czasu na gotowanie. Dla nich dostawa do domu to największa zaleta. Korzystanie z usług takich firm nie wymaga od klienta dużego wysiłku. Posiłki odchudzające często dostarczane są bezpośrednio pod drzwi klienta we wczesnych godzinach porannych. W praktyce oznacza to, że kurier po prostu zostawia zapakowany pojemnik pod drzwiami, a klient po wyjściu z domu odbiera gotowy posiłek. Posiłki pakowane są w odpowiednie pojemniki, co wyklucza możliwość zepsucia się żywności lub przedostania się do niej z zewnątrz. Zazwyczaj są to specjalnie skonstruowane hermetyczne opakowania, podobne do tych znanych z produktów spożywczych pakowanych przez duże firmy, takich jak produkty mięsne. Różnica polega na tym, że catering dietetyczny jest zawsze świeży, przygotowywany i regularnie pakowany, co jest jego niewątpliwą zaletą.